Jubileumconcert – Zo. 3 juli 2022 (Openbare generale repetitie – Vr. 1 juli)

Op 1 oktober 2020 bestond het Oudemuziekkoor Bosch en Duin onder leiding van Robert van der Vinne vijf jaar. Door de coronamaatregelen werd het jubileumconcert met Purcells Dido and Aeneas zowel in 2020 als in 2021 uitgesteld. Ondanks het niet doorgaan van deze uitvoering en het beperkte live repeteren, is het Oudemuziekkoor goed door de lockdowns gekomen en prijst het zich gelukkig dat het zelfs nieuwe leden erbij heeft gekregen.

Wie jarig is trakteert. Dat doen koor en dirigent met een gratis openbare generale repetitie speciaal voor bewoners uit gemeente De Bilt om (opnieuw) kennis te maken met oude muziek. Deze openbare generale repetitie vindt plaats op vrijdagavond 1 juli 2022 om 20.30 uur in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Gregoriuslaan 8 in Bilthoven. U hoort het programma zoals hieronder beschreven.

Zondagavond 3 juli 2022 viert het koor alsnog zijn eerste lustrum in de Toermalijn in Bosch en Duin. Dirigent Robert van der Vinne heeft een programma samengesteld uit het inmiddels rijke Oude-Muziekrepertoire van het koor vanaf zijn oprichting in 2015 tot nu toe.

Programma

Dido and Aeneas (delen)

Henry Purcells kameropera Dido and Aeneas uit 1688 staat alsnog op het programma, maar nu in een nieuwe bewerking die op 3 juli a.s. zijn wereldpremière beleeft.

Hoewel de oorspronkelijke bezetting van 2020/2021 door omstandigheden niet meer in te plannen was, bracht juist deze uitdaging dirigent Robert van der Vinne op het idee Purcells kameropera vanuit Dido in retrospectief te gaan uitvoeren. Samen met verhalenverteller/schrijfster Imke Abbas heeft hij het stuk herschreven tot een ingekorte maar niet minder hartstochtelijke versie van de liefde tussen Dido, koningin van Carthago en Aeneas, een uit Troje gevluchte prins.

Dido and Aeneas is een heel persoonlijke vertelling geworden passend bij mezzosopraan Lieke Coenraad. Zij vertolkt Dido die vanaf haar dood terugblikt en vertelt en zingt over haar liefde voor Aeneas.
Lieke Coenraad was al soliste bij het Oudemuziekkoor Bosch en Duin sinds zijn allereerste uitvoering in 2016 en wordt dan ook liefdevol ‘onze Lieke’ genoemd.

Cantates van Buxtehude en Bach

In 1705 ondernam de straatarme Johann Sebastian Bach een twaalfdaagse voettocht van Arnstadt naar Lübeck om bij zijn meester Dietrich Buxtehude in de leer te gaan. De invloed van Buxtehude op Bach wordt duidelijk tijdens het jubileumconcert.

Het koor brengt van deze twee grootmeesters de prachtige cantates Nimm von uns, Herr, du treuer Gott (BuxWV 78) en Bleib bei uns, denn es will Abend werden (BWV 6) ten gehore. In de concertante-uitvoering hoort u hoe beiden de intentie van woorden zoals smeken en troost in deze vrome teksten laten benadrukken door de vocalisten, terwijl de violisten de gezongen teksten nog eens bekrachtigen en verduidelijken.
Tijdens de coronatijd werd het ‘Bleib bei uns’ voor het eerst ingestudeerd in de tuin van een koorlid en werd het bij wijze van bemoediging om vol te houden gebruikt bij het ondertekenen van e-mails aan het koor.

Op het programma staan verder nog andere werken van o.a. Purcell en Morley gepland.

Bezoek deze pagina en/of de agenda regelmatig voor eventuele wijzigingen.

Uitvoerenden

Oudemuziekkoor Bosch en Duin o.l.v. Robert van der Vinne
Lieke Coenraad – mezzosopraan
Mimi Mitchell – barokviool
Alexandra Wilson – barokviool
Roald van Os – barokalt
Eleanor de Groot – barokalt
Julia Zoet – barokcello
Henk Gierveld – orgel

Meer info? Kaarten reserveren en bestellen?

OmschrijvingGenerale RepetitieJubileumconcert (1e lustrum)
Datum / TijdVrijdag 1 juli om 20.30 uurZondag 3 juli om 19.30 uur
LocatieOLV-kerk, Gregoriuslaan 8, BilthovenChristophorus/Toermalijnzaal, Duinweg 35, Bosch en Duin
EntreeGoede bereikbaarheid voor personen met een handicap.Goede bereikbaarheid voor personen met een handicap
ParkerenVóór de kerk enkele gehandicaptenparkeerplaatsen.
Vrij parkeren in de straten rondom de kerk.
Let op: beperkt aantal parkeerplaatsen op het terrein
ToegangGratis€ 15,00 (incl. programmaboekje en drankje) via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/oudemuziekkoor