Dido and Aeneas – UITGESTELD

NIEUW PROGRAMMA EN DATUM VOLGEN Z.S.M.

Op 1 oktober 2020 bestond het Oudemuziekkoor Bosch en Duin vijf jaar. Het koor viert zijn eerste lustrum met Henry Purcells beroemde kameropera Dido and Aeneas.

Zaterdagmiddag 9 oktober 2021 vindt de concertante-uitvoering plaats met koor, orkest en vier solisten onder leiding van oudemuziekspecialist Robert van der Vinne.

Achtergrond

Henry Purcell, Engelands belangrijkste barokcomponist, schreef Dido and Aeneas in opdracht van balletmeester Josias Priest en zijn School for Young Gentlewomen in Chelsea (1689). Met uitzondering van Aeneas werden destijds waarschijnlijk alle solo’s uitgevoerd door de jonge adellijke dames.

Het verhaal gaat over de liefde tussen Dido, koningin van Carthago, en Aeneas, de uit Troje gevluchte prins. Aeneas vertrekt als de tovenaressen hem zeggen dat hij de stad Rome moet gaan stichten. Deze opdracht zou van Jupiter komen. Dido wil niet dat Aeneas haar verlaat, maar Aeneas wil gehoor geven aan de kennelijke oproep van de goden. Dido is hierover zo verontwaardigd dat ze Aeneas onmiddellijk wegstuurt en vervolgens van verdriet sterft.
De opera geldt als een van Purcells meesterwerken. Dido’s sterfscène met de aria ‘When I am laid in earth’ is misschien wel de allermooiste aria ooit geschreven.

Uitvoerenden

Oudemuziekkoor Bosch en Duin
Barokorkest (samengesteld door Mimi Mitchell)
Lieke Coenraad – mezzosopraan (Dido)
Cynthia Groesz – sopraan (Belinda, zuster van Dido)
Derk Pik – bariton (Aeneas)
Wessel van der Ham – countertenor (tovenaar)
Robert van der Vinne – dirigent

Meer info? Kaarten reserveren en bestellen?

Datum: Zaterdag 9 oktober 2021, 15.00 uur
Locatie: Christophorus/Toermalijnzaal, Duinweg 35, Bosch en Duin
Goede bereikbaarheid voor mindervaliden
Entree: € 15,00 door overmaking op NL68 INGB 0007 9335 90
t.n.v. St. Oude Muziek Bosch en Duin
o.v.v. uw naam en concertdatum